Cao-onderhandelingen 2021: dag 3

Wij bouwen Nederland

Gisteren was de derde dag van de onderhandelingen. NEE! Dat was het woord van de dag. De werkgeversorganisaties lieten duidelijk horen wat ze niet willen. Ze willen géén afspraken maken voor betere arbeidsvoorwaarden van UTA-medewerkers. Alle voorstellen die wij doen worden volledig van tafel geschoven. Alles is al perfect geregeld krijgen wij te horen. “Als er overuren en reisuren worden gemaakt, dan worden ze daarvoor gecompenseerd of het zit  al het salaris verwerkt. Bedrijven hebben daar al goede afspraken over met hun medewerkers dus daar zijn geen afspraken voor nodig in de cao.”

De werkgeversorganisaties stellen dat een regeling voor eerder te stoppen met werken ook niet nodig is. Dat zou deze groep niet nodig hebben. Daarnaast werd er aangevoerd dat er al oplossingen worden geboden wanneer het werk richting het pensioen te zwaar wordt. Uitvoerders zouden namelijk al de mogelijkheid krijgen om in de laatste fase voor hun pensioen minder zware projecten te draaien. Voor ons is de vraag of dit in de praktijk ook zo werkt en of deze afspraken daadwerkelijk gemaakt worden. Stel dat deze regelingen er in de praktijk soms zijn, dan is dit voor ons nog niet voldoende. Bedenk dat zij vaak eerst jarenlang als bouwplaatsmedewerker hebben gewerkt. Naast de uitvoerders zijn er nog heel veel andere UTA-functies, over afspraken voor deze groepen horen wij helemaal niets. Veel UTA-medewerkers hebben te maken met een toegenomen werkbelasting en zeer lange werkdagen. Een passende regeling vinden wij daarom op zijn plaats. En daarnaast kwam uit onderzoek onder jullie naar voren dat er nog veel meer onderwerpen zijn die jullie belangrijk vinden voor in de cao.

Wij willen voor jullie graag afspraken maken, zoals een vierdaagse werkweek, maximaal 12 uur van huis, het recht op thuiswerken, het recht om buiten werktijd niet gestoord te worden, bereikbaarheidsdiensten, thuiswerkvergoeding, gelijktrekken van pensioenpremie met die van de bouwplaatsmedewerkers en een extra vakantiedag. De werkgeversorganisaties geven aan dat ook over de meeste van deze zaken op bedrijfsniveau afspraken gemaakt worden. Dus ook hierover hoeven volgens hen geen cao-afspraken gemaakt te worden.

De vorige onderhandelingen waren er al opmerkingen van werkgeverszijde waar wij niet gelukkig van werden: “Dat hoort nou eenmaal bij het werk. Mensen van een bepaald niveau moeten gewoon de klus klaren. Je hebt altijd de keuze om naar een werkgever te gaan waar het beter geregeld is.” Voor ons gaat dit nu te ver. De werkgeversorganisaties sluiten UTA-medewerkers in de onderhandelingen volledig uit. Wij vinden dit niet kunnen en laten dit ook niet  gebeuren.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Maak jij veel overuren en reisuren zo ja, word je daarvoor dan gecompenseerd? Kun jij goede op maat gemaakte afspraken maken met je werkgever? Graag horen wij jouw verhaal! Dit kunnen wij meenemen, natuurlijk volledig anoniem, naar de volgende onderhandelingen op 30 en 31 maart. Klik op de button hieronder en laat ons weten waarom jij vindt dat er afspraken in de cao nodig zijn!