UTA-onderzoek | Zwaarwerkregeling

De zwaarwerkregeling is niet voor iedere UTA’er even vanzelfsprekend. Alleen onder bepaalde voorwaarden kun je gebruik maken van de regeling.

Het UTA-onderzoek ging ook over de zwaarwerkregeling. In dit onderzoek konden UTA-werknemers vertellen wat hun ervaringen zijn en hoe ze de zwaarwerkregeling in de toekomst zien. In dit artikel lees je hoe de huidige zwaarwerkregeling eruit ziet, vergeleken met de praktijk.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de uitkomsten van het UTA-onderzoek en het cao-traject? Klik hier om je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Huidige zwaarwerkregeling  

Als bouwplaats- of UTA-medewerker kun je onder voorwaarden maximaal 3 jaar vóór je AOW-leeftijd stoppen met werken. Als je een hoger inkomen wenst dan alleen de zwaarwerkuitkering, kun je dit eventueel doen in combinatie met het eerder in laten gaan van je pensioen. Deze cao-afspraak noemen we de zwaarwerkregeling. Voor bouwplaatsmedewerkers gelden andere voorwaarden dan voor UTA-medewerkers. 

Ben je UTA-medewerker? Dan kun je gebruik maken van deze regeling als je: 

  • direct voor deelname uta-medewerker bent en valt onder de cao Bouw & Infra, én 
  • op 1 juli 2020 of op 1 januari 2021 werkte als medewerker onder de cao Bouw & Infra, én 
  • de laatste 25 jaar minstens 5 jaar werkte als bouwplaatsmedewerker onder de cao Bouw & Infra, én 
  • 20 jaar werkte als medewerker onder de cao Bouw & Infra (werkte je tenminste 6 maanden van een jaar onder deze voorwaarden, dan telt dat als een heel jaar). 

Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan mag je dus eerder stoppen met werken. Je krijgt dan een uitkering van € 1.846,97 in 2023. Dit geldt bij een fulltime dienstverband en is inclusief vakantiegeld. Ieder jaar op 1 januari wordt de uitkering verhoogd met hetzelfde percentage als waarmee de lonen in de cao zijn verhoogd. Deze regeling loopt tot en met 31 december 2025.  

De praktijk

Het werk van een UTA’er is fysiek, maar ook vooral mentaal erg zwaar. Helaas geldt de huidige zwaarwerkregeling niet voor elke UTA-medewerker. Je dient namelijk vijf jaar als bouwplaatsmedewerker gewerkt te hebben voor je in aanmerking komt voor de regeling. Tijdens de webinars, waarin wij met UTA’ers in gesprek gingen over het UTA-onderzoek, vroegen wij hen naar de zwaarwerkregeling. Over het algemeen is de verwachting dat UTA’er niet fit de AOW-leeftijd zal kunnen bereiken. Dit kan natuurlijk niet. Wij vroegen de deelnemers naar mogelijke oplossingen hiervoor. Een voorstel van de deelnemers is om de uitvoeders en technische beroepen onder de bouwregeling te laten vallen. Andere ideeën zijn om het aantal dienstjaren binnen de bouw te laten tellen. 

UTA-onderzoek: blijf op de hoogte!

FNV UTA gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. ons privacybeleid

UTA-onderzoek: blijf op de hoogte!

FNV UTA gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. ons privacybeleid